Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Wat is het verschil tussen de bedrijfsarts en de arbo arts?

21 maart 2022

Bedrijfsarts is een ‘beschermde titel’. Dit betekent dat je je alleen bedrijfsarts mag noemen als je de opleiding tot Arts bedrijfsgeneeskunde helemaal hebt afgerond.

De opleiding

Die opleiding duurt behoorlijk lang. Concreet mogen alleen artsen die eerst de 6-jarige opleiding tot basisarts hebben gedaan en daarna een specialisatie van 4 jaar tot arts bedrijfsgeneeskunde zichzelf bedrijfsarts noemen. Een totale studie van 10 jaar dus, om optimaal advies te kunnen geven over werk en gezondheid. Wist je trouwens dat een bedrijfsarts een jaar langer heeft moeten studeren dan een huisarts?

Wat is dan een arbo arts?

In de markt komen we ook vaak de term arbo arts tegen. Wat betekent dit dan?
Er zijn naast bedrijfsartsen verschillende andere artsen aan het werk in de bedrijfsgeneeskunde. Bijvoorbeeld artsen die nog in opleiding zijn tot bedrijfsarts, artsen die de basisopleiding van 6 jaar hebben afgerond, of artsen met een andere specialisatie (denk aan verzekeringsarts of neuroloog) die zijn gaan werken in het vakgebied van de bedrijfsarts. Omdat bedrijfsarts een beschermde titel is, mogen deze artsen zichzelf geen bedrijfsarts noemen. Veel mensen gebruiken daarom de term arbo arts om toch duidelijk te maken in wel vakgebied ze werken. Het zou dus best kunnen zijn dat een ‘echte’ bedrijfsarts het niet leuk vindt als je hem of haar aanspreekt met arbo arts.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Onder supervisie

Als je in de verzuimbegeleiding te maken krijgt met een arbo arts, dan is dit dus geen afgestudeerd bedrijfsarts. Dat is niet erg, want alle arbo artsen moeten werken onder supervisie van een bedrijfsarts. Dit betekent dat er altijd een bedrijfsarts meekijkt met deze arts om te zorgen dat de adviezen van goede kwaliteit zijn.

Ondertekening probleemanalyse

Soms is het zo dat de probleemanalyse ondertekend wordt met een andere naam dan de arts die je medewerker heeft gesproken in het spreekuur. Dit komt omdat de Wet verbetering poortwachter vereist dat bij het opstellen van dit document altijd een bedrijfsarts geraadpleegd wordt. En het kan dan zijn dat deze ook de ondertekening doet, in de plaats van de arbo arts.