Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Wat doet een bedrijfsarts?

21 maart 2022

Een bedrijfsarts is een arts die verstand heeft van de combinatie van medische klachten en werk. Dit maakt de bedrijfsarts een aanspreekpunt voor alles dat te maken heeft met werk en gezondheid. Dat kan zijn als iemand verzuimt en niet kan werken door ziekte, maar ook preventief: als je bang bent om uit te vallen of als je bezorgd bent dat je werk gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Preventief

 

Hoewel een bedrijfsarts vaak wordt ingeschakeld tijdens een periode van verzuim, is het heel waardevol om al voordat er sprake is van verzuim naar de bedrijfsarts te gaan. Dit heet een preventief consult, of een arbeidsomstandigheden consult. De bedrijfsarts kan dan meedenken over oplossingen en maatregelen om uitval te voorkomen. 

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Tijdens verzuim

 

Als je naar de bedrijfsarts gaat, dan kijkt deze niet alleen naar je gezondheid. Hij besteedt ook aandacht aan wie je bent als persoon en wat de relatie is tussen de klachten en het werk. Op basis daarvan geeft de bedrijfsarts advies over of je in staat bent om met klachten te werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de bedrijfsarts mogelijkheden ziet om te werken, waarbij er zaken in het werk aangepast moeten worden.

En meer….

 

De bedrijfsarts heeft bijvoorbeeld ook een rol bij een PMO. Dat is een preventief medisch onderzoek. Dit is een soort keuring of check up die veel bedrijven eens per paar jaar aanbieden aan medewerkers. Dit kan een fysiek onderzoek zijn, maar ook een onderzoek naar mentale belasting van het werk. Bedrijfsartsen zijn daarnaast ook belangrijk voor het signaleren van beroepsziekten. Er kan sprake zijn van een beroepsziekte als je ziek bent geworden door je werk. De bedrijfsarts geeft dit dan door aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.