Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Begrijpt u de dokter altijd goed?

21 oktober 2021

Nee? Dan bent u in gróót gezelschap. Bijna een op de drie mensen in Nederland heeft problematische of onvoldoende gezondheidsvaardigheden. Ze hebben angst om vragen te stellen, velen durven niet te zeggen dat ze de arts niet begrijpen. Gevolg: irritatie en misverstanden bij allebei.

Gezondheidsvaardigheden

Het probleem speelt extra sterk bij mensen met weinig opleiding of een praktische opleiding. Meer dan ‘hoog geschoolden’ hebben ze moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid in het algemeen, hun eigen gezondheid en wat de zorg kan bieden. Soms ontbreekt basiskennis over hun eigen lichaam en de werking ervan. Dat proberen de mensen vaak te verbergen. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben al met al minder goede ervaringen met de zorg en maken meer zorgkosten. Dat alles draagt bij aan een minder goede gezondheid en zelfs een grotere kans op vroegtijdig overlijden.

Mensen met adequate ideeën over hun ziekte of aandoening gaan beter om met klachten en problemen. Die blijken in het dagelijks leven beter te functioneren, ze zijn minder vaak (ernstig) ziek dan mensen met zogeheten “inadequate ziektepercepties”.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Werken is gezond

Dit zijn uitkomsten van het onderzoeksprogramma “Werken is gezond”. Onder meer medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen zijn daarin aan de slag. Beroepsgroepen in de arbosector hadden – met succes – aangedrongen op overheidsgeld voor verbeteracties. Nog wat meer Groningse resultaten:

 

  • de professionals in de zorg zijn zich weinig bewust van lage gezondheidsvaardigheden, ze gebruiken moeilijke woorden, en weten vaak niet aan te sluiten bij de praktisch geschoolde werkenden;

  • bijna de helft van de mensen in Nederland kan niet zelf een leidende rol spelen bij beslissingen nemen in verband met gezondheid, ziekte en zorg.

 

De Groningse groep ontwikkelt een aantal producten ter verbetering, onder meer gericht op bedrijfsartsen in hun contact met praktisch geschoolde werkenden met een chronische ziekte. Er zijn eenvoudige folders over chronische ziekten, er komt een gesprekstraining voor bedrijfsartsen.

Begrijpt u het goed?

De helft van de mensen in Nederland is dus bij de dokter in de spreekkamer van hem of haar afhankelijk voor beslissingen nemen in verband met gezondheid, ziekte en zorg. We weten dat behandelende artsen vaak het belang van werk niet goed in het oog hebben. “Werken is  gezond” spreekt voor hen niet vanzelf, wel voor de bedrijfsartsen van ArboKompas. Die schatten gezondheidsvaardigheden van werkenden in en nemen zo nodig zelf contact op met de behandelend arts.

 

Veranderen van arbodienst, of daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!

 

De Groningse groep heeft 10 folders over veelvoorkomende chronische aandoeningen en chronische ziekte, geschreven voor de doelgroep praktisch geschoold werkenden en hun naasten:

https://www.dipi-umcg.nl/home/producten