Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Risicogroepen in het Corona tijdperk

29 maart 2021

Lex Burdorf is professor aan de Erasmus universiteit en heeft zijn eerste onderzoeksresultaten gedeeld op gebied van werk in het Corona-tijdperk. Hij besteedde aandacht aan zowel de positieve als de meer negatieve impact van Corona op ons werkend leven. In deze blog nemen we je mee in de belangrijkste resultaten.

Gezondheid

Het zal bijvoorbeeld geen verrassing zijn dat minder reistijd, meer tijd voor gezin en meer tijd voor ontspanning als heel positief worden ervaren. Bij thuiswerkers is de algemene gezondheid, die al behoorlijk goed was, nog wat verder gestegen. RSI klachten zijn bovendien flink gedaald. Verrassend misschien, aangezien menigeen thuis aan de keukentafel zit zonder rekening te houden met ergonomische adviezen…

Ook voor werknemers die niet thuis werken, maar juist op locatie aanwezig zijn, is er een aantal resultaten die optimistisch stemmen. Weliswaar daalde de ervaren autonomie van mensen, maar het werk werd ook als emotioneel minder zwaar ervaren, en de ervaren sociale steun van leidinggevenden steegduidelijk!

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

De andere kant van de medaille

Een optimistische noot in deze vreemde tijden. Maar het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Uiteindelijk blijven de invloeden van de huidige situatie voor ieder persoon anders. Er zijn grote verschillen tussen mensen en ook tussen branches als het gaat om de effecten van Corona. Flexwerkers, zzp-ers en mensen in de commerciële dienstverlening hebben economisch veel lastvan de pandemie. Daarnaast hebben mensen in de zorg een verhoogd risico op uitval en dat merken wij bij veel van onze klanten. Heel belangrijk om, juist nu, aandacht te blijven besteden aan de balans van werknemers. Ook praktisch opgeleide werknemers zijn een risicogroep. Vermoedelijk door de grote verwevenheid van werken, wonen en reizen.

 

Een ding is zeker: de pandemie gaat het werk blijvend veranderen. Hoe? Daar zijn wij net zo benieuwd naar als vele anderen. Het is balanceren en alle ballen in de lucht zien te houden voor veel mensen. Wat denk jij dat de belangrijkste les gaat zijn die we hier over een paar jaar van geleerd hebben?

Dianne van der Putte (eerder gepubliceerd op www.hera.nl)