Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Herstellen van COVID-19

23 juni 2021

Mensen worden als genezen gezien van Covid-19 als ze zich beter voelen en 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebben gehad. Als ze daarna 5 dagen geen klachten hebben kunnen ze uit quarantaine. Dat betekent: geen klachten meer zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, geen neusverkoudheid en niet hoesten.

 

Indien uw medewerker hersteld is van COVID-19 is het raadzaam om hierover het gesprek aan te gaan. Mensen die genezen zijn verklaard lopen soms tegen problemen aan.
Zo blijkt dat de omgeving van iemand die het virus al heeft gehad, het bijna net zo spannend vindt wanneer iemand het virus nog heeft. Dus ondanks dat iemand hersteld is, kan deze persoon nog steeds ervaren dat hij ontweken en gemeden wordt.

Het is goed om er aandacht voor te hebben dat hoewel het ziektebeeld wisselend is mensen zich echt een patiënt hebben gevoeld. Ze zijn bovendien volledig afgesloten geweest van familieleden en naasten. Ook kan het zijn dat mensen een zwaar ziektbed achter de rug hebben en genezen betekent niet dat er ook geen andere klachten meer zijn zoals vermoeidheid en conditieverlies.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Immuun maar toch een risico?

Het is ontzettend belangrijk om er rekening mee te houden dat een medewerker die genezen is van COVID-19 nog steeds het virus kan overdragen. Het is een misverstand dat mensen die reeds immuun zijn voor COVID-19 zich niet aan precies dezelfde richtlijnen hoeven te houden om besmetting te voorkomen. De medewerker kan zelf niet meer ziek worden van COVID-19 maar kan het nog steeds overbrengen.

 

Onze bedrijfsmaatschappelijk werker heeft een aantal tips opgesteld speciaal voor medewerkers in de eerste weken na herstel van COVID-19:

 

  • Bedenk dat uw huidige reactie een normale reactie is op een abnormale gebeurtenis.

  • Besef daarbij voortdurend uw sterke kanten; datgene wat u wel kan.

  • Gun uzelf de tijd om uw lichamelijke en emotionele evenwicht te hervinden; overhaast het niet.

  • Probeer vooral goed te rusten, te slapen, te eten en gebruik zo weinig mogelijk alcohol of medicijnen.

  • De schokkende gebeurtenis kan herinneringen en gevoelens van eerdere gebeurtenissen uit uw leven losmaken. Wees niet verontrust.

  • Zoek naar manieren om u te ontspannen (ook als u nergens zin in heeft).

  • Neem in deze stressvolle periode liever geen belangrijke beslissingen (zoals stoppen met werken, veranderen van werk of omgeving.

  • Probeer geen boeken of andere lectuur te lezen die u aan het piekeren maken. Laat u ook niet van streek maken door andere mensen; vertrouw op uzelf.

  • Probeer door te gaan met werken of in ieder geval het werk zo snel mogelijk te hervatten.

  • Als u liever niet met mensen over de gebeurtenis wil praten, dan kunt u zich desgewenst ook op andere manieren uiten (uw ervaring opschrijven, tekenen, schilderen, muziek).

 

Berber Golsteijn
VerzuimWeg