Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Burn-out? het is niet vanzelf oké

7 december 2021

In de eerste helft van 2021 was ruim een op de zes Nederlanders psychisch ziek. Dat meldt het CBS. Van de werknemers in ons land kampt de laatste jaren een op de zes à zeven met burn-outklachten. Bij de eerste meting, in 2007, was het minder: ‘slechts’ een op de negen. Is Nederland psychisch ziek?

Campagne

Is werk ongezonder geworden? De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn midden november een campagne gestart. Doel is dat werknemers minder vaak uitvallen door een burn-out, werkstress of psychische klachten. Als werknemers met plezier naar hun werk gaan, kan dat ziekteverzuim tegengaan. De campagne “Hey, het is oké” mikt erop dat werkgevers en leidinggevenden op tijd praten met hun medewerkers over psychische problematiek zoals (dreigende) burn-out.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Informatief

De campagnesite is zeer informatief. Het valt wel mee met het psychisch ziek zijn van Nederland, zo vertelt prof. Dr. Evelien Brouwers, hoogleraar psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid aan de Tilburg University. Twee op de drie leidinggevenden twijfelt over in dienst nemen van een sollicitant met psychische problemen. Brouwers: ‘Werkgevers kiezen het liefst voor kandidaten met wie niets mis is. Maar dat is niet erg realistisch en niet handig bovendien. Ieder mens heeft vroeg of laat wel eens problemen die ervoor kunnen zorgen dat het tijdelijk moeilijker is om je werk goed te doen. Of dat nu rouw is om een geliefde, te veel hooi op je vork, sombere gevoelens, of dat je te lang te veel ballen in de lucht moet houden. Niets menselijks is ons vreemd.” Het zijn niet steeds weer dezelfde mensen die kampen met psychische klachten.

Brouwers: “Laten we vooral kijken naar hoe we mensen met tijdelijke psychische problemen zoals werkstress, angsten of depressieve gevoelens zo goed mogelijk kunnen helpen. .. Medewerkers die een zware tijd doormaken komen daarna vaak sterker uit de strijd.”

Werkgever aan het woord: het goede gesprek

De HR-directeur van een groot schoonmaakbedrijf informeert over hun aanpak. Leidinggevenden moeten met hun mensen het goede gesprek aangaan. Ook al zijn ze persoonlijke gesprekken niet gewend. “We weten dat zo’n gesprek een belangrijk middel is in de strijd om uitval tegen te gaan. Vaak vindt zo’n gesprek bovendien pas plaats op momenten dat het al slecht gaat met een medewerker, terwijl je het liefst ziet dat een leidinggevende geregeld dit soort gesprekken voert met z’n mensen.” Het bedrijf heeft een verzuimpercentage van 5,7, ver onder de ± 7% in de schoonmaakbranche.

Gespreksvoering lastig

Hoogleraar Brouwers vindt ook dat leidinggevenden een sleutelrol hebben. Maar, haar onderzoek geeft aan: twee op de vijf leidinggevenden zegt niet te weten hoe ze een werknemer met psychische problemen kunnen helpen. Eén op de vijf zegt zelfs niet te weten hoe ze met zo’n werknemer om moeten gaan. Zij spreekt over een gemiste kans. Volgens haar “..is het goede gesprek misschien wel de vitamine C van de geestelijke gezondheid.”

Wat nu?

De campagnesite staat vol voorbeelden hoe bedrijven managers cursussen coaching geven, waarom werkgevers psychologen inschakelen, welke tips er zijn voor goede gesprekken.

Verbeteringen bereikt u soepel met een dienstverlener die uw organisatie al kent: de arbodienst.

Gaf uw arbodienst hier al eens advies over? Veranderen van arbodienst, of daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!

 

De campagnesite van de ministeries

https://www.heyhetisoke.nl/