Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

De onafhankelijke bedrijfsarts

21 maart 2022

Wat medewerkers de bedrijfsarts vertellen valt onder beroepsgeheim. Een bedrijfsarts zal de werkgever dus nooit vertellen welke ziekte iemand heeft bijvoorbeeld. Persoonlijke informatie is bij een bedrijfsarts even veilig als bij andere medisch specialisten.

 

Advies

 

De bedrijfsarts geeft alleen advies over mogelijkheden en beperkingen van een medewerker, gebaseerd op de (medische) achtergrond. Daarnaast wordt een advies gegeven over de verwachte duur van het verzuim en over interventies of aanpassingen die kunnen bijdragen aan werkhervatting. 

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Onafhankelijk

 

Niet alleen heeft de bedrijfsarts beroepsgeheim, hij is ook een onafhankelijk adviseur. Hij geeft zijn advies daarmee aan de werknemer en de werkgever samen. De bedrijfsarts kijkt daarbij altijd naar welke mogelijkheden er zijn om te werken, gegeven de situatie, en ook welke beperkingen er zijn. Met dit advies kunnen jullie samen afspraken maken over re-integratie.  

 

Wie betaalt, bepaalt niet

De bedrijfsarts wordt betaald door de werkgever (of de partij die de ziektewetuitkering verstrekt). De werknemer krijgt dus geen rekening. Toch gaat het gezegde ‘wie betaalt bepaalt’ hier niet op. In de wetgeving, zowel de Arbowet als de AVG, is zorgvuldig vastgelegd dat een advies onafhankelijk is. Daarbij hebben werkgever en werknemer uiteindelijk hetzelfde doel: op een gezonde en verantwoorde manier het werk duurzaam hervatten. Zie ook bijgaand filmpje van het ministerie van SZW