Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Rust roest ook in de spreekkamer

26 januari 2022

Eigen initiatief, zelfwerkzaamheid: als goed werkgever u waardeert het bij uw werknemers. Dan verwondert het u als zo’n medewerker opeens passief lijkt te zijn bij langdurige ziekte. Hij wacht voorstellen van bedrijfsarts of leidinggevende af, reageert apathisch, is stil over wat hij zelf wil.

Wat te doen?

U of uw leidinggevende weet dat zelf het beste. U weet wat voor betrokkene de goede balans is tussen (de drang van) concrete voorstellen voorgelegd krijgen en (de stimulans door) een ondersteunende stijl.

 

Het is een slechte uitgangspositie als de werknemer iets door de bedrijfsarts heeft “opgelegd gekregen”. Medici wéten dat goed overleg met de patiënt en samen beslissen positief werkt: het vergroot de tevredenheid van mensen, die komen de afspraken beter na. Goede artsen richten zich op samen beslissen: door vragen te stellen, te luisteren en alle informatie te geven op een begrijpelijke manier. De bedrijfsartsen van de arbodiensten van ArboKompas werken hier het liefst mee. Zo’n werkwijze geeft hen zelf ook plezier. Het vragen stellen door de bedrijfsarts verduidelijkt achtergronden: spelen onzekerheden over baan en privé, neerslachtigheid, onvoldoende werkvermogen, schaamte daardoor zodat mensen nog meer dicht slaan? Het is een menselijke en velige reactie om zich af te schermen. De vragen op het bedrijfsartsspreekuur helpen betrokkene zich dat bewust te worden en weer vaart in de re-integratie te zetten.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Weinig toegepast

In het algemeen vindt samen beslissen nu nog weinig plaats. Artsen hebben vaak beperkt tijd. De Nederlandse PatiëntenFederatie heeft cijfers hoe zorgverleners zichzelf overschatten: 45% van de zorgverleners zegt dat zij samen beslissen met de patiënt, terwijl maar 37% van de patiënten dat ook echt zo ervaart. Een klein onderzoekje onder bedrijfsartsen leert dat die beroepsgroep nog ongunstiger scoort.

 

Een groot aantal medische beroepsgroepen wil verbetering. Ze startten september 2021 het programma “Samen Beslissen”. De beroepsvereniging van bedrijfsartsen sloot zich onlangs aan. Ook deze beroepsvereniging wil dat door samen te beslissen de zorg van de bedrijfsarts meer aansluit bij de situatie en behoeftes van de cliënt. Dat activeert meer, dat is niks nieuws voor de bedrijfsartsen van ArboKompas.

Rust roest, ook in de spreekkamer

U weet het: zelfredzaamheid van een werknemer hangt af van de verantwoordelijkheid en ruimte die een werkgever geeft, ook na een ziekmelding. Wat nog niet betekent dat de werknemer die ruimte neemt. Weet u zeker of uw bedrijfsarts initiatief van de werknemer in de hand werkt? Veranderen van arbodienst, daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!

 

De campagne “Samen beslissen”

https://begineengoedgesprek.nl/