Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Arbodienstverlening leuk, spannend en inspirerend?!?!

1 oktober 2020

Arbodienstverlening, onze guilty pleasure. Waarom? Tja, leg maar eens aan iemand uit waarom arbodienstverlening een leuk, spannend en inspirerend onderwerp is. Had iemand me ooit na mijn studie psychologie uitgelegd dat dit uitgerekend de markt zou worden waarin ik me thuis zou voelen, dan had ik diegene hard uitgelachen. 

 

En toch… En toch is het een onderwerp waarmee je het verschil kunt maken. Zowel binnen de eigen organisatie als door de keuze van een arbodienstverlener. Dit kan ontzettend veel invloed hebben op de inzetbaarheid van je medewerkers. 

 

In het verleden heb ik vele voorbeelden gezien van organisaties die zich weinig bewust waren van de verschillen tussen dienstverleners, en die zich ook niet verdiepten in wat een arbodienst kon bijdragen aan verzuim en inzetbaarheid binnen de organisatie. Er werd een standaardpakket ingekocht en men was tevreden met wat men kreeg, puur omdat de arbodienst een grote ‘ black box’ was waar een medewerker in ging en op enig moment ook weer uitkwam. Wat je van die box mocht verwachten was velen niet duidelijk. 

 

Nog vaker ben ik tegengekomen dat de organisatie wel graag een bepaalde kant op wilde. Eigen regie bijvoorbeeld, waarbij de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk in de lijn tussen werkgever en werknemer wordt gelegd. Dit vraagt het nodige van de arbodienst/bedrijfsarts. Het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod in dit proces kan een hele lastige zijn. Enerzijds door het verschil tussen gewenst gedrag en ingesleten gedrag. Maar ook door meer juridische aspecten zoals de (tuchtrechterlijke) verantwoordelijkheid die een bedrijfsarts als arts heeft versus de regie die de organisatie wil nemen. Het is erg leuk om in dit proces te kunnen adviseren. 

 

Wil je dit goed op elkaar aansluiten dan vraagt dit een goede afstemming en vertrouwen. Een goede selectie dus. ALS het eenmaal werkt, dan heb je een combinatie die echt kan bijdragen aan het verhogen van inzetbaarheid. Een combinatie om, zeker in deze tijden van schaarste van bedrijfsartsen, zuinig op te zijn!