Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Wat kost een arbodienst?

21 maart 2022

Het afsluiten van een contract met een arbodienst of bedrijfsarts is voor alle werkgevers in Nederland verplicht. Maar wat kost dit eigenlijk? Veel kleinere werkgevers hebben hun arbodienstverlening geregeld via een verzuimverzekering, waarbij arbodienstverlening inbegrepen is. Voor grotere werkgevers is het vaak beter om zelf een arbodienst te kiezen. Zo heb je grip op de kosten èn op de kwaliteit.

De varianten

Er zijn grofweg twee manieren waarop arbodiensten hun dienstverlening aanbieden. De ene variant is een variant met verrichtingen: als klant betaal je vaak een klein basisbedrag en daarnaast een uurtarief voor de verschillende professionals die je inhuurt. Dit is dus eigenlijk een ‘uurtje factuurtje’ afspraak.
De andere variant is een abonnementstarief: Je betaalt een vast bedrag per medewerker per jaar. In dit abonnement zitten de meeste diensten, zoals de inzet van de bedrijfsarts of een casemanager inbegrepen. Dit noemen we dan ook wel een ‘all-in abonnement’.

De inzet van een arbodienst

Er is een groot tekort aan bedrijfsartsen in ons land. Dit maakt dat de uurtarieven voor artsen erg hoog zijn. Vaak ligt het tarief ergens tussen 175 en 225 euro per uur. Alles bij elkaar moet je bij de inhuur van een arbodienst rekenen op een bedrag van tussen 120 en 200 euro per medewerker per jaar. De precieze kosten zijn afhankelijk van je contract, de hoogte van verzuim en ook de werkwijze van de arbodienst. Dit klinkt als een hoop geld. Echter: de kosten voor een verzuimende medewerker zijn vele malen hoger.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Kosten voor verzuim

Een werkgever is verlicht om 2 jaar lang het loon van een medewerker door te betalen. Het eerste jaar is dit tenminste 70%, maar meestal 100%. Het tweede jaar is dit meestal 70% (maar soms ook 100%). Wel percentage betaald wordt is afhankelijk van contractuele en Cao-afspraken.
Behalve het directe loon, levert verzuim ook indirecte kosten op: kosten voor vervanging of inhuur, interventies die ingezet moeten worden en niet te vergeten de tijd die de leidinggevende en HR kwijt zijn aan begeleiding.
 
Met alle kosten bij elkaar opgeteld koste een verzuimende medewerker al snel tussen 200 en 400 euro per dag. Hoewel arbodienstverlening dus wellicht niet goedkoop is, is het wel een waardevolle investering.

 

Lees ook: Wat doet een bedrijfsarts?