Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Investeren in duurzame inzetbaarheid betekent winst voor werknemer én werkgever!

8 juni 2021

Duurzame inzetbaarheid is een veelgehoord en breed begrip. Er zijn inmiddels boeken over volgeschreven en het is soms lastig om door de bomen het bos te zien. We leven langer, werken langer door én omdat de inhoud van het werk voortdurend verandert, hebben we sneller en vaker nieuwe kennis en vaardigheden nodig. Daarbij komt dat we tegenwoordig continu ‘aanstaan’. We zijn altijd bereikbaar. We willen het goed doen op ons werk, maar ook thuis. Vanuit goed werkgeverschap wil je hier goed beleid op voeren. Maar waar begin je? Hoe ver ga je? En nog belangrijker, hoe krijg je dat beleid van het papier af?

4 onderdelen

Mensen zijn duurzaam inzetbaar wanneer zij hun werk met energie kunnen uitvoeren, hun werk fysiek en mentaal aankunnen en zij in staat zijn om (hun) werk in de toekomst uit te voeren. Als werkgever is het dus logisch om duurzaam inzetbaarheidsbeleid op te bouwen uit vier onderdelen:

 1. Gezondheid & Energie

  Fit, vitaal en veerkrachtig blijven.

 2. Bevlogenheid & Plezier

  Fysiek en mentaal werkvermogen. energie krijgen van en trots zijn op je werk.

 3. Talent benutten & ontwikkelen

  Relevant voor werkgever en de markt blijven. Blijven werken aan jezelf en je ambities , voor nu en de toekomst.

 4. Balans tussen werk & privé

  Het op het werk maar ook thuis goed doen zorgen dat werk en privé elkaar niet verstoren maar elkaar versterken.

Dit laatste wordt nog wel eens vergeten, maar de balans tussen werk & privé is juist erg belangrijk. Zeker aangezien het aantal burn-outs blijft stijgen. Burn-outklachten zijn vaker níet dan wel (volledig) arbeid gerelateerd. Goed leiderschap helpt om uitval te voorkomen. Bedenk daarnaast dat slechts maximaal 2,5% van het verzuim medisch is.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Hoe pak je het aan?

Als werkgever heb je vooral een faciliterende rol. Om draagvlak te creëren onder werknemers, is het belangrijk om je te richten op een gezamenlijke visie op inzetbaarheid . Door in dialoog met je werknemers te gaan, weet je pas echt wat er speelt en wat zij belangrijk vinden om inzetbaar te kunnen blijven. Het is goed wanneer leidinggevenden het onderwerp bespreekbaar kunnen maken, maar daar hebben ze vaak wel ondersteuning of training bij nodig. Wanneer de werknemers vrijheid krijgen om zelf persoonlijke regie te nemen, dan komen ze in beweging. Maak het toegankelijk en geef vrijheid. Ieder individu heeft namelijk een andere inzetbaarheidsbehoefte. Korting op een sportschoolabonnement wordt bijvoorbeeld vooral gewaardeerd door diegenen die toch al een sportabonnement hadden. Geef mensen liever een persoonlijk budget en keuzemogelijkheden. En maak het gemakkelijk om hier gebruik van te maken, of het nu gaat over gezondheid & energie, bevlogenheid & plezier, talent benutten & ontwikkelen of de balans tussen werk & privé.

Kortom, bepaal samen de ambitie, maak een gedegen analyse van het heden en de gewenste toekomst en maak het de werknemers gemakkelijk om in actie te komen.

“Duurzame inzetbaarheid is het vermogen om nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren en te ervaren in het werk. Dit vraagt om inzet en motivatie van de werknemer én leiderschap en facilitering vanuit de werkgever.” 

Waarom DI meer oplevert dan dat het kost

Uiteindelijk is de werknemer zelf verantwoordelijk voor zijn inzetbaarheid, maar als werkgever heb je er alle belang bij om hier in te investeren en te faciliteren. Uit diverse onderzoeken (o.a. TNO, HBR) blijkt dat elke euro die wordt geïnvesteerd in duurzame inzetbaarheid zichzelf drie tot zes(!) keer terugverdiend.

Dat uit zich bijvoorbeeld in minder verzuim, meer productiviteit en een goede profilering als aantrekkelijke werkgever. Belangrijke redenen om ergens te willen werken zijn namelijk een prettige werksfeer en een goede werk-privébalans. Als je als werkgever laat zien dat je investeert in je werknemers, maakt dat je aantrekkelijker. En dat is op de huidige arbeidsmarkt geen overbodige luxe. Werken aan duurzame inzetbaarheid zorgt ervoor dat jouw medewerkers meer werkplezier ervaren, minder vaak ziek zijn en meer produceren. Kortom, een positieve verandering voor werknemers én werkgevers.

 

Angelique Koeter – Adviseur duurzame inzetbaarheid bij Equilar