Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Schulden bij ondernemers

20 september 2021

Er zijn weer volop vacatures en personeelstekorten. Nederland komt niet slecht uit de coronacrisis. Maar er zijn wel mensen die het zwaar hebben. Ook ondernemers.

Meer optimisme én meer pessimisme

Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben de bijnaam ‘minister voor de werknemers’. Ter onderscheiding van hun collega’s van Economische Zaken (‘voor de werkgevers’). Maar werkgevers bleken toch aandacht te krijgen van het ministerie van SZW. Het liet twee keer enquêteren hoe het ondernemers vergaat in de coronacrisis. Enkele van de uitkomsten:

Eenvoudig arbodienst kiezen

ArboKompas zorgt voor een goede, digitale en transparante selectie, zodat je je aandacht kunt besteden aan de potentiële klanten.

Direct vergelijkenHoe werkt de vergelijker

Wat voor impact heeft de coronacrisis voor het bedrijf?

 

Voorjaar 2020 2021
(vooral) positief 16% 15%
niet negatief, niet positief 30% 46%
(vooral) negatief 54% 40%

Bij het eventueel voortduren van de coronacrisis en het stoppen van de steunpakketten, hoe lang kunt u de bedrijfskosten dan nog opbrengen?

 

langer dan een jaar 47% 40%
niet langer dan drie maanden 10% 16%
— daarvan niet langer dan een maand 1% 5%

De onderzoeker concludeert dat over het geheel genomen werkgevers minder vaak negatief zijn over de gevolgen van de coronacrisis. Maar op de concrete vraag over draagkracht wat betreft bedrijfskosten nemen zowel optimisme als pessimisme toe. In 2021 wil 6% informatie over hoe de bedrijfsactiviteiten te beëindigen, in 2020 was dit 5%.

Telefonische hulplijn

In februari startte een hulplijn voor mkb-ondernemers in geestelijke nood. Eind augustus was er zo’n achtduizend keer gebeld. Vooral door retailers en horeca-ondernemers. De initiatiefnemer van de hulplijn liet zich interviewen: “Er is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor allerlei steunmaatregelen, maar het gaat te weinig over de ondernemer zelf.” Vele ondernemers zijn flink uit het lood geslagen, dat heeft zijn weerslag op hun gezondheid, fysiek en mentaal. Zijn advies: “Speel open kaart naar je gezin, schaam je niet.”

Digitaal de weg naar hulp

Op 14 september lanceerde het ministerie een nieuwe campagne. Het wijst ondernemers en ZZP’ers met geldzorgen de weg naar hulp. Ze kunnen op de website Geldfit.nl met een korte test anoniem een check doen: hoe staan ze er financieel voor, is het verstandig is om hulp te zoeken? De test geeft zicht op welke hulp er is voor ieders specifieke situatie. Ook het gratis telefoonnummer  0800-8115 geeft advies op maat. Demissionair SZW-staatssecretaris Wiersma hierover: “Als ondernemer kan het moeilijk zijn te erkennen dat het niet goed gaat met je bedrijf .. Kom voorbij die schaamte en praat over je problemen .. Er is perspectief, je staat er niet alleen voor.”

Waarom publiceert ArboKompas hierover?

Als arbodienstverleners weten we van de problemen en het verzuim van werknemers met schulden. Wij zijn ook ondernemers. We sluiten nu eens graag aan bij de staatssecretaris-met-de-bijnaam ‘voor werknemers’.

 

Veranderen van arbodienst, of daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!

 

Geldfit.nl zakelijk, de test

https://geldfit.nl/zakelijk/?gclid=Cj0KCQjwkIGKBhCxARIsAINMioIKs8phANXxFWD0yaJnYXticihKRITUji1pohnVfA1-WF41stXF8z8aAltlEALw_wcB