Burn-out? het is niet vanzelf oké
In de eerste helft van 2021 was ruim een op de zes Nederlanders psychisch ziek. Dat meldt het CBS. Is Nederland psychisch ziek?
11 mei 2021
Bedrijven roepen mijn hulp in als de samenwerking tussen twee of meer mensen is verstoord. Zodra ik in beeld kom, is de werksituatie echt niet leuk meer. Met name als medewerkers een poosje geen contact met elkaar hebben gehad als gevolg van ziekteverlof. Vaak worden gedachtes over en weer lelijk. Iedereen herkent dit: je ziet de zaken uit verhouding en maakt het groter. Toch ben ik ervan overtuigd dat het in veel situaties echt zover niet had hoeven komen.
Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.
Sommige conflicten lopen al jaren. Eén op de twee werknemers die ik begeleid zit vaak al in een re-integratietraject en via de bedrijfsarts word ik er dan bijgehaald. Dat is veel te laat! Als je merkt dat je iemand ontloopt, als iemand zich vaak ziekmeldt, als de samenwerking moeizaam gaat, zijn dat signalen. Werknemers en werkgevers zouden zich daar beter bewust van moeten zijn. Helaas, conflicten op de werkvloer zijn nog steeds een ondergeschoven kindje. Veel onenigheid blijft onder tafel, terwijl het juist zichtbaar en bespreekbaar mag zijn.
Natuurlijk is het moeilijk om lastige persoonlijke onderwerpen ter sprake te brengen op de werkvloer. Leidinggevenden zijn toch vaak gericht op inhoud, en minder op samenwerking. Er wordt vaak onvoldoende geluisterd en er is weinig erkenning. Waarom maken we er geen onderdeel van de gesprekkencyclus van? Hoe gaan we met elkaar om? Als ik hoor dat er maandelijks professionele gesprekken worden gevoerd, dan zou dat een natuurlijk moment zijn. Door alleen al de vraag te stellen: ervaar je wel eens een conflict met mij als leidinggevende of met anderen? Dat zou al fantastisch zijn. Conflicten zijn heel normaal en vaak een leermoment om verder te kunnen. Je moet het alleen wel durven aangeven.
Soms is de inzet van een arbeidsmediator wenselijk of zelfs nodig. Vaak lucht het praten erover met een mediator al zoveel op, en geeft dat ruimte voor een oplossing. Het mooie van mijn vak is dat ik er zelf nooit wat van hoef te vinden; ik geef mensen een spiegel zonder oordeel te vellen. Ook kan ik betrokkenen erkenning geven. Vaak is het heel logisch hoe iemand heeft gereageerd in een bepaalde situatie. Verder laat ik losse ballonnetjes op over hoe mensen straks het gesprek in willen gaan. In 80% van de gevallen zijn we binnen vijf uur al tot een oplossing gekomen, inclusief intakegesprekken. Het resultaat is dat mensen weer verder kunnen, dan wel in een nieuwe baan, dan wel via een re-integratietraject, of met nieuwe samenwerkingsafspraken. Werk is toch heel belangrijk voor mensen en geeft identiteitswaarde. Fijn dat ik daar mijn bijdrage aan kan leveren.
Cor Hazekamp – mediator en teamcoach voor BrinQer