Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Ziek op het werk en roze verzuim

27 januari 2023

Belgisch onderzoek geeft ook voor Nederland stof tot denken

 

Ruim een op de drie werknemers in België is het afgelopen half jaar wel eens ziek naar het werk gegaan. En een op de zeven bleef van thuis uit ziek doorwerken. Belangrijke motieven: de collega’s niet willen belasten, voorkomen dat werk blijft liggen.

 

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Belgische Tempo-Team, door een onafhankelijk bureau in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven. Er werd een representatieve steekproef van 2.500 werknemers bevraagd over ziek doorwerken zonder (optimaal) te presteren, in België als “roze verzuim” geduid. Ook werden 250 werkgevers bevraagd: ze herkennen het verschijnsel, en zijn bezorgd over besmetting door zieken op het werk.

 

In Nederland is de term presenteïsme gangbaar voor (1) dit ‘ziek werken’ alsmede voor (2) het verschijnsel van ‘niet ziek maar weinig presteren’, tot irritatie van collega’s.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Achtergronden

 

Wat zijn de achtergronden bij werknemers die in het Belgisch onderzoek aangeven het afgelopen jaar wel eens ziek gewerkt te hebben?

– 33% wil vooral de collega’s niet belasten met extra werk en taken;

– 30% is bang dat het eigen werk blijft liggen;

– 27% heeft een schuldgevoel;

– 15% zegt dat de leidinggevende doorwerken verwacht;

– 14% voelt een sociale druk, collega’s zouden het afkeuren als ze vaak afwezig zijn door ziekte.

Vrouwen en werknemers jonger dan 35 jaar blijken iets vaker dan mannen ziek door te werken.

 

Commentaren

 

Professor Anja Van den Broeck van de KU Leuven, expert in arbeidsmotivatie, werkte mee aan het onderzoek. Ze vindt het opmerkelijk dat mensen soms ziek naar het werk gaan, ondanks de opvatting sinds de coronacrisis dat thuis blijven beter is. Ze benadrukt het belang dat werkgevers hebben bij het mogelijk maken van thuiswerk.

 

Tempo-Team-manager Meyns beklemtoont het belang van werknemers: “Thuiswerk is minder belastend voor jezelf, en elimineert vooral de risico’s voor je collega’s. Roze verzuim – je bent niet 100%, maar te goed om echt ziek te melden – hoeft niet per se negatief te zijn in dat perspectief”.

 

Leerpunten en opkomende vragen

 

U als goed werkgever weet het natuurlijk al. Als rode draad door het geheel valt te zien dat een forse meerderheid van de werknemers in dit onderzoek zich verantwoordelijk voelt voor het werk en de eventuele druk op collega’s.

 

Voor zover bekend is dit het eerste onderzoek ‘na corona’ dat aangeeft dat (enigszins) ziek thuis werken reëel bestaat. Het geregistreerde verzuim zou er dus iets door kunnen dalen. In Nederland blijkt dat (tot nu) niet. Promoten werkgevers in Nederland thuiswerk wel voldoende? Laten ze kansen liggen?

 

Het onderzoek suggereert verder dat goed begeleid thuis werken – ook (enigszins) ziek – iets kan betekenen bij het hanteren van presenteïsme.

 

Heeft uw arbodienst u wel eens geïnformeerd over roze verzuim en presenteïsme? Van arbodienst veranderen, daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!

 

Tempo-Team over het onderzoek;

Professor Van den Broeck in een VRT-nieuwsbericht