Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Coronabesmettingen in het werk? – ‘Dan hangt zo’n werkgever’

3 augustus 2021

Business-to-business: het levert meestal aardige berichtjes op, hoe ’n ondernemer andere bedrijven van dienst is. Het digitale AMweb verzorgt nieuws voor de professionals in de financiële dienstverlening. De intermediairs vinden er alle ins en outs van de verzekeringsmarkt met het oog op hun zakelijke klanten. Maar een bericht medio juli klinkt héél anders.

Een achtste van besmettingen door werk

Week in week uit meldt het RIVM mogelijke besmettingsbronnen. Werksituaties zijn verantwoordelijk voor één op de acht besmettingen. Dat zijn er alleen al vanaf 5 april dit jaar ruim 35.000. AMweb wijst erop dat er mensen met langdurige of blijvende klachten zijn die hun werkgever aansprakelijk willen stellen. Hebben zulke zaken perspectief? Het blad bevraagt de directeur van een letselschadebureau. Dat kreeg in 2018 landelijke bekendheid: in een kansloos lijkende zaak bereikte het bureau een schadevergoeding voor iemand die op een huisjespark last kreeg van de eikenprocessierups. De directeur: “Dat was een voorbeeldzaak. .. [een bank plaatsen onder een boom met nest had] .. met ontzettend schrijnende gevolgen. Maar dat geldt ook voor coronabesmettingen op het werk.”

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Alleen maar aannemelijk maken

Hij zegt nu zo’n tien zaken in behandeling te hebben. Het is lastig vast te stellen dat een besmetting daadwerkelijk op het werk is opgelopen. Anderzijds meldt hij: “Een voordeel is dat een werknemer beschermd is en alleen maar aannemelijk hoeft te maken dat de besmetting op het werk heeft plaatsgevonden.” Het is aan de werkgever aan te tonen dat er voldoende voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. “Stel dat jij drie getuigenverklaringen hebt van collega’s waaruit blijkt dat dat niet zo was, en hij kan dat niet weerleggen, dan hangt zo’n werkgever.”

‘Meer dan 50 juristen en specialisten staan voor u klaar’

Zo staat het op de website van het bureau. Dat klinkt na het voorgaande minder dienstbereid. Wat leert dit business-to-business bericht? Dat het belangrijk is om de arbodienstverlening op orde te hebben. Gaf uw arbodienst goed corona-advies? Veranderen van arbodienst, of daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar! Wij staan voor business-to-business waar u béter van wordt.

Het nieuwsbericht van AMweb:

RIVM epidemiologische update 20 juli, cijfers vanaf 5 april

Het genoemde letselschadebureau