Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Wat is de Wet Verbetering Poortwachter?

21 maart 2022

De Wet verbetering Poortwachter is een Nederlandse Wet, die erop gericht is om te zorgen dat de re-integratie van een verzuimende medewerker zo goed mogelijk gaat. De Wet verbetering poortwachter is gericht op de eerste twee jaar van verzuim, tot aan de WIA-aanvraag. In deze periode betaal je als werkgever het loon door zolang een medewerker verzuimt.

 

Vooral een proces

De Wvp is er vooral op gericht om een aantal proces stappen goed uit te voeren. Belangrijke stappen in dit proces zijn het opstellen van een probleemanalyse door de bedrijfsarts bij uiterlijk 6 weken verzuim, het maken van een Plan van Aanpak voor re-integratie door werkgever en werknemer binnen 8 weken, het doen van de verzuimmelding bij UWV in week 42 en het doen van de WIA aanvraag in week 88.

Boetes

Het niet netjes volgen van de Wvp kan leiden tot boetes. Zo kan een werkgever op het moment dat deze niet de voorgeschreven acties volgt een ‘loonsanctie’ krijgen. Hij moet dan maximaal een jaar langer het loon doorbetalen, ook na de 2e jaar verzuim.
Maar ook de werknemer kan een boete krijgen. Als deze volgens het UWV te weinig aan zijn re-integratie heeft gedaan, dan kan een uitkering worden geweigerd

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Theorie en praktijk

Het precies volgen van de stappen van de Wet verbetering Poortwachter wil niet automatisch zeggen dat de inhoud van je verzuimdossier goed is. Het maken van een plan van aanpak is immers niet hetzelfde als het maken van een goed plan van aanpak. Het blijft daarom belangrijk voor werkgever en werknemer om alle stappen van poortwachter goed voor te bereiden en te blijven kijken naar mogelijkheden voor re-integratie.

 

Meer weten over welke rol de bedrijfsarts hierbij kan spelen?

Lees het artikel Wat doet een bedrijfsarts