Herstellen van COVID-19
Mensen worden als genezen gezien van Covid-19 als ze zich beter voelen en 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebben gehad.
22 maart 2023
Als de werkgever telewerken toestaat, willen werknemers graag bij hem blijven werken. Ook al maken ze niet van die gelegenheid gebruik. Dat is een resultaat van een literatuuronderzoek over tele- of thuiswerken, gedaan door een groep Zweedse en Finse wetenschappers.
Thuiswerken, hybride werken, het werd gangbaar in de pandemie. Vele bedrijven en instellingen bieden sindsdien de mogelijkheid. Er zijn veel positieve ervaringen, maar ook zorgen. Zo zien werkgevers belemmeringen voor hun ‘binden en boeien’ van werknemers. Men vreest voor de productiviteit op den duur. Het onderwerp is al vaak onderzocht, meestal met bescheiden steekproeven. De uitkomsten zijn niet altijd met elkaar in lijn. Zal de tijd uitwijzen hoe deugdelijk het nieuwe werkconcept is? Ja, mits het gedegen wetenschappelijk onderzocht wordt.
Een bijdrage daaraan komt nu uit Scandinavië. Zeven researchers deden een zogeheten systematische review. Dat is een breed erkende vorm van wetenschap. Resultaten van bestaande onderzoeken worden gebundeld, waardoor hardere wetenschappelijke uitspraken mogelijk zijn dan per afzonderlijk onderzoek. Uit databanken met wetenschappelijke tijdschriften selecteerden de researchers relevante publicaties verschenen van 2000 tot mei 2021. De gegevensverzameling daarvoor was meestal uitgevoerd (ver) voor de pandemie.
De selectie omvatte 43 wetenschappelijke dataverzamelingen over thuiswerk resp. werk op locatie. Dit in vnl. private bedrijven in 14 verschillende landen. De gegevens in de bedrijven werden verzameld vooral door enquêtering onder werknemers en managers, met per enquête tientallen tot duizenden respondenten. De bundeling ervan leidt tot data over zeker enkele honderdduizenden! De analyse spitste zich toe op productiviteit en prestaties.
Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.
De volgende conclusies behoren tot de sterkst onderbouwde.
• Werknemers in telewerk rapporteerden hogere prestaties dan de mensen die op de gewone werkplek werken.
• De mate van de prestatieverandering had van doen met individuele kenmerken en de mate van telewerken in de organisatie. Het kwam voor dat in bedrijven met veel telewerkers, het oordeel over individuele prestaties positiever was dan over de teamprestatie.
• Telewerk bleek geassocieerd met betere prestaties van de organisatie. Dit met name in homogene groepen met unieke werktaken, zoals callcenters waar de meeste mensen hetzelfde werk doen.
• Wanneer telewerk vrijwillig is, blijken er lagere cijfers in zowel het werkelijke personeelsverloop als de intenties om de organisatie te verlaten.
• Een grote meerderheid van de afzonderlijke onderzoeken geeft aan dat degenen die de mogelijkheid hebben om op afstand te werken productiever worden zonder negatief effect op de kwaliteit van productie.
• Een van de afzonderlijke studies was een enquête onder ruim 500 bedrijfsleiders in Europa. Een meerderheid van hen ziet werken op afstand als productiever.
De Zweedse ‘arbodienst’ Prevent bevroeg een van de onderzoekers over de rapportage: Gunnar Bergström, arbeidsgeneeskundige, werkzaam bij het Karolinska Institutet Stockholm (bekend als ‘jury’ van de Nobelprijs voor Geneeskunde). Hij stelt dat de mógelijkheid om op afstand te kunnen werken net zo belangrijk is als feitelijk op afstand werken.
De mogelijkheid op zich heeft ook positieve impact op de wens om als werknemer bij het bedrijf te blijven. De groep researchers onderkent dat werken op afstand geen ‘eenvoudige gepatenteerde’ oplossing is, onder meer vanwege issues van werkomgeving en leiderschap. Maar ze geloven dat het, correct gebruikt, kansen biedt voor zowel de productiviteit van de organisatie als de prestaties van de werknemers.
Minpunt van dit onderzoek: zoals eerdere gaat het om opvattingen over productiviteit. Pluspunt: niet eerder was zo hard bewezen dat die opvattingen in meerderheid positief zijn. ArboKompas zit voor u op het vinkentouw voor verder onderzoek.
Informeert uw arbodienst u over de laatste inzichten? Van arbodienst veranderen, daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!