Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Ook stress geeft spierpijn

8 februari 2023

Regelmatig pijn aan de rug, nek, schouders en armen: het kan duiden op beschadigingen aan spieren en skelet, en blijvende defecten kunnen het gevolg zijn. Zwaar lichamelijk werk is een oorzaak, maar ook langdurig zitten. Wist u dat ook psychische factoren een boosdoener zijn?

 

De bron van spier- en gewrichtsproblemen zit hem onder meer in veel herhalen van dezelfde hand- of armbewegingen, vermoeiende of pijnlijke houdingen en heffen of verplaatsen van personen of zware lasten. Rust helpt, maar in het werk is er vaak geen gelegenheid tot afwisseling met minder inspannende taken of (liever) rust. Dat is er wel bij sport; het is vaak onterecht dat werkgevers de lichamelijke klachten van werknemers wijten aan hun sportbeoefening.

 

Het Europees Agentschap voor gezond en veilig werk heeft een meerjarig programma voor vermindering van werkgerelateerde aandoeningen aan spieren en gewrichten. Het heeft onlangs aanvullende wetenschappelijke kennis op een rijtje laten zetten: hoe zogeheten psychosociale arbeidsbelasting lichamelijke aandoeningen versterkt of zelf teweegbrengt.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Psychosociale risicofactoren

 

Een aantal factoren werkt psychosociale arbeidsbelasting in de hand. Denk aan tijdsdruk, tegenstrijdige eisen aan het werk, weinig eigen regelruimte, matige steun van de kant van leidinggevenden en collega’s. De tijdsdruk kan rechtstreeks invloed hebben. Werknemers kunnen zich gedwongen voelen tot sneller werken, pauzes overslaan, in de haast onveilige houdingen aannemen of extra gewicht dragen. Zo hebben ze minder tijd voor lichamelijk herstel, wat de kans op blijvende problemen nog meer verhoogt.

 

Fysiologie

 

De psychosociale arbeidsbelasting werkt in op het menselijk lichaam. Dat krijgt een “stressrespons”, dat wil zeggen fysiologische veranderingen. Op den duur zijn er hormonale veranderingen zoals het vrijkomen van catecholaminen, die de spanning van ‘vechten of vluchten’ oproepen. Ook ontstaan er corticosteroïde hormonen, die bijdragen aan het opkomen van aandoeningen aan spieren en gewrichten. Dit geeft met de toegenomen spierspanning nadelige veranderingen in de mechanismen waarmee weefsels zich herstellen; ontstekingen zijn dan het gevolg. Last but not least: de persoon voelt sneller pijn én heeft een verminderde pijntolerantie.

 

Uw inspanningen teniet?

 

U doet waarschijnlijk het nodige tegen de risico’s van lichamelijke overbelasting. Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat die inspanningen deels teniet kunnen worden gedaan door werkstress? Wist u dat veel werknemers behoefte hebben aan maatregelen tegen psychosociale factoren, veel meer dan er behoefte is aan maatregelen wat betreft lichamelijke belasting?

 

 

Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, 2021

 

Aanpak van psychosociale risico’s realiseert u niet van de ene dag op de andere. Maar er is wel snel een begin te maken. Laat de leidinggevenden tijd en aandacht voor hun mensen maken. Stel duidelijke prioriteiten, dat helpt bij de tegenstrijdigheden die medewerkers kunnen voelen. Het voorbeeld van de hulpvaardige chef doet werknemers volgen.

Geeft uw arbodienst breed advies? Veranderen van arbodienst, of daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!

 

Het Europees Agentschap