Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Long Covid: onrust niet nodig, aandacht wel

23 maart 2022

De coronamaatregelen zijn vervallen, is het nu weer ‘business as usual’? Dat lijkt ons niet.
Meer dan 225.000 zorgmedewerkers zijn in de coronapandemie besmet geraakt. Dit stelt vakbond FNV. Long Covid kan het gevolg zijn: klachten die lang blijven bestaan, niet alleen aan de longen, na genezing van een acute Covid-19-infectie. Op haar meldpunt Long Covid kreeg de bond ruim 4.100 meldingen. Meer dan 11.000 mensen met drie maanden of langer klachten hebben zich gemeld bij C-support.nl dat wordt gesteund door het ministerie van Volksgezondheid.

Explosief meer arbeidsongeschiktheid?

Acture, private uitvoerder sociale zekerheid, zei onlangs ‘een explosie aan WGA-instroom’ te verwachten. In de flexbranche zouden er 12% meer aanmeldingen voor de uitkering arbeidsongeschiktheid zijn dan vóór corona. Ruim vier op de vijf zou gaan om gevallen met twee jaar verzuim door een coronainfectie.
Is dit een sensationeel cijfer? UWV zelf signaleerde al over eerste acht maanden van 2021 een 11% hogere instroom. De helft is toe te schrijven aan factoren als vergrijzing en voorschotten vanwege het tekort aan verzekeringsartsen. Voor het overige denken de UWV-onderzoekers aan gevolgen van de coronacrisis. Die maakt misschien werk hervatten door langdurig zieken lastiger, en Covid-19 verergert wellicht andere ziektes. UWV doet nader onderzoek, minister van Gennip verwacht op basis van voorlopige UWV-uitkomsten dat Covid-19 als ziektebeeld beperkt effect heeft in toename van arbeidsongeschiktheid. Het kan ook nog zijn dat er meer aanvragen arbeidsongeschiktheid komen doordat behandelingen waren uitgesteld vanwege corona. Van Gennip stelt dat daar geen inzicht in bestaat.

Onregelmatig verloop

De symptomen van Long Covid zijn het bekende rijtje: hoofdpijn, kortademigheid, benauwdheid, verlies van reuk en smaak. De belangrijkste zijn volgens behandelaars: 

 

  • Spierzwakte en ernstige vermoeidheid, daar heeft 83% van de patiënten mee van doen;

  • Zo’n 70% ervaart problemen met denken, aandacht, concentratie, geheugen en planning; dat benadeelt het dagelijks leven.

Behandelaars spreken van een onregelmatige genezing. Mensen die weer aan het werk zijn vanwege (bijna) volledig herstel, kunnen toch weer (bijna) helemaal uitvallen. Normaliter kan een werknemer geleidelijk zijn aantal uren werk opvoeren, bij corona is dat vaak moeilijk door het grillige verloop. Thuiswerk online ligt als oplossing voor de hand, maar kan juist te belastend zijn voor bijvoorbeeld werknemers met concentratieproblemen.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

De balans opgemaakt …

Er lijkt geen reden om te spreken van een dreigende algemene explosie aan arbeidsongeschiktheid. De bron daarvoor ligt in de flexbranche, die omvat maar een klein deel van de werkgelegenheid. De flexbranche heeft het zich aan te trekken dat verzuimbegeleiding kennelijk slecht verliep.
Wel manifesteert zich dat zeker vele duizenden werknemers bezorgd zijn, van doen hebben met onzekerheid en twijfels rond hun klachten. Een aantal is in behandeling zonder de gebruikelijke gestage verbetering te ervaren: dat demotiveert. Gangbare middelen voor re-integratie in werk passen soms niet.
De kennis voor aanpak van Long Covid ontwikkelt zich snel. Er zijn handreikingen van de ministeries samen met kenniscentra, het RIVM publiceert binnenkort eerste resultaten van haar onderzoek. De arbodiensten van ArboKompas trekken hard aan verwerven van de nodige deskundigheid en competenties.
 
Heeft uw arbodienst gesuggereerd dat het na de coronacrisis ‘business as usual’ is? Veranderen van arbodienst, daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar.

 

Lees meer in het blog: covid op de werkvloer