Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

In balans rond het exoskelet

20 april 2022

Nieuwe technologie heet veelbelovend. Er wordt al jááren gesproken over robotisering. Een lichte vorm ervan, het exoskelet, lijkt een doorbraak. Nuchterheid blijft belangrijk!

 

 

Verzuim

 

Vier op de tien werknemers in Nederland moeten regelmatig kracht zetten en/of in een ongemakkelijke houding werken en/of bewegingen snel herhalen, enz. Dit ondanks de enorme slag in mechanisering die Nederland de afgelopen decennia kende. Een derde van het ziekteverzuim heet samen te hangen met werk dat het lichaam belast.

 

Geslaagde kleine proef

 

Vorig najaar was er een praktijkproef met exoskeletten. Dat zijn uitwendige skeletten die mensen helpen bij fysieke arbeid. In dit geval betrof het een exoskelet dat de armen ondersteunt met een veermechanisme. Dat moet werk met geheven armen aanzienlijk lichter maken. In deze proef gebruikten 39 stukadoors het skelet gedurende zes weken. Van hen bleek 93% ondersteuning van het skelet te ervaren; 45% meldde minder vermoeidheid na het werk; 65% zou het ook buiten de proef om willen blijven gebruiken, vooral bij werkzaamheden aan het plafond. De kwaliteit van het geleverde werk bleef gelijk met het exoskelet. Dit wordt vervolgd met een nieuwe praktijktest, met meer testhandelingen en een flink grotere testgroep van vaklieden.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Complex

De Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven, de vakbonden, de organisatie voor toegepast onderzoek TNO en Knauf, producent van bouwmaterialen, verzorgen deze activiteiten. In hun en andere publicaties blijken vele voordelen maar ook wel nadelen. Die laatste betreffen het gewicht en de hardheid van het ‘harnas’, het werken bij warmte en de mindere bewegingsvrijheid in kleine ruimtes en/of op trappen. Een andere groep in de bouw, de blokkenstellers, oordeelde in een praktijktest minder positief over een exoskelet. In de zorgsector werken de verplegenden en verzorgenden vaak gebogen over de bedden; dat blijkt te gevarieerd en dus te complex om er een exoskelet voor te ontwerpen. Wetenschappers constateren dat vermindering van belasting van één spiergroep, nogal eens meer belasting op andere spieren geeft. Dan is het dus de balans van plus- en minpunten, per situatie verschillend, die het nut van een exoskelet bepaalt. Dat geldt zeer zeker voor de verhouding van becijferde opbrengst en waardering door de mensen.

 

Investeren

Het digitale vakblad voor de bouw, Cobouw, bevroeg TNO-onderzoeksleider Michiel de Looze. Deze bijzonder hoogleraar productie-ergonomie bepleit extra onderzoek. Hij mist nog hard bewijs dat exoskeletten helpen tegen ziekteverzuim en voor productiviteit. Pas daarmee zijn volgens hem ondernemers te overtuigen tot investeren.
Cobouw ging op onderzoek uit. Het in de proef gebruikte ‘harde’ exoskelet kost € 4.500. Er zijn en komen steeds meer ‘zachtere’ varianten. Die blijken zelfs voordeliger; distributiecentra gebruiken een zacht exoskelet van net € 1.000. Dit alle betreft zogeheten ‘passieve’ exoskeletten, die de eigen beweging van de gebruiker ondersteunen. Iets anders zijn ‘actieve’ exoskeletten, met aandrijving vanuit motortje(s), vaak aangestuurd vanuit sensoren die de wenselijkheid van ondersteuning ‘aanvoelen’. Software helpt het product aanpassen aan individuele gebruikers en in het algemeen verbeteren. Een van de weinige actieve exoskeletten die in de Nederlandse bouw worden ingezet kost € 20.000.

 

Doen?

Exoskeletten geven ongetwijfeld kansen. De prijzen maken soms experimenteren aantrekkelijk. Nuchterheid blijft belangrijk. De arbodiensten van ArboKompas zullen u graag adviseren. Ook over ouderwetse middelen voor minder lichamelijke belasting: taakafwisseling, tilhulpen en -instructie, werkplekinrichting.
Kijkt uw arbodienst nuchter naar de balans van ‘nieuwe’ en ‘oude’ actie? Veranderen van arbodienst of erover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar.
 
 
Het nieuwsblad van de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven

Het nieuwsbericht van TNO

Review van wetenschappelijke studies, Kermavnar e.a., Effects of industrial back-support exoskeletons on body loading and user experience: an updated systematic review

Het artikel in Cobouw