Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Gaat vakantiegeld op aan schulden?

10 mei 2022

Vakantiegeld: het is weer tijd voor u als werkgever het uit te keren. Voor uw medewerkers vaak het moment om vakantieplannen concreet te maken en definitief te boeken. Blije gezichten dus. Maar toch niet allemaal?
De periode van de vakantie-uitkering staat met stip op één. Waar? Bij de informatie van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting en verwante organisaties.

 

De uitkering is voor veel mensen hét moment om schulden te verminderen. Schuldhulpverleners raden aan om juist op dit moment een oogje te houden op de mensen. De onderlinge gesprekken van medewerkers brengen mogelijk iets aan het licht over de besteding van het extra geld. Misschien realiseert u zich dat u al eerder gevraagd was om een voorschot op het vakantiegeld: staat dat in een ander daglicht als u aan mogelijke schulden denkt?

 

Maar een op de vier financieel gezond

Deloitte deed met ING, NIBUD en Universiteit Leiden onderzoek naar de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens. Driekwart moet stappen zetten om hun financiële gezondheid te versterken.

Financiële situatie huishoudens
• Gezond          27%
• Toereikend    24%
• Kwetsbaar     25%
• Ongezond      24%
Het onderzoek gaat jaarlijks herhaald worden, de initiatiefnemers willen ook financiële dienstverleners achter de broek zitten om hun verantwoordelijkheid te nemen om mensen financieel sterker te maken.

 

Opletten en helpen

Vraagt een werknemer nogal eens om voorschotten? Dat is een mogelijk signaal. Het is niet aan te raden dan direct financiële problematiek te bespreken: beter is een gesprek later, op een apart moment. Voer het gesprek in ieder geval, vaak slaan werkgevers zich voor de kop dat ze problemen niet eerder hebben zien aankomen. Op de lijstjes met mogelijke signalen staan ook zaken als concentratieproblemen, stressgevoeligheid, veel privé telefoongesprekken onder werktijd, weinig tot niet op vakantie gaan, geen bijdrage geven aan cadeaus/uitjes. Het kan voor u een tip zijn eens een poster van de gemeentelijke schuldhulpverlening op te hangen. In de praktijk proberen veel werkgevers werknemers te helpen. Sommige laten mensen meer uren werken als ze dat willen, zonder naar een reden te vragen. Of ze laten overuren of beter betaalde diensten draaien.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Loonbeslag

Uit onderzoek blijkt: de meeste werkgevers merken pas iets van financiële zorgen van hun werknemers als een deurwaarder komt met een informatieverzoek of voor een loonbeslag. Geldzorgen zijn dan al verworden tot flinke schulden, het vooruitzicht is een lange tijd met zware verplichtingen tot aflossing. Werkgevers kunnen in de reflex schieten om zelf schulden mee af te betalen. Dat is, behoudens een noodgeval, af te raden. Maar wat kunt u wel?

De onderzoekers concluderen dat de werkgever geen hulpverlener hoeft te zijn, dat is alleen weggelegd voor grote bedrijven. Maar elke werkgever kan op zo’n moment wel een goed verwijzer zijn. Het is nuttig dat werkgevers zich georiënteerd hebben, voor snelle verwijzing wanneer onverhoopt een werknemer een financieel probleem meldt of er een loonbeslag is. Denk aan de gemeentelijke schuldhulpverlening, of kijk op een site als Geldfit.nl. Uw arbodienstverlener weet ook de weg op de sociale kaart in uw regio.

 

Uw arbodienst

Een loonbeslag bij een modale werknemer kost de werkgever rond € 13.000, stelt het NIBUD. Dat hoge bedrag komt ook door fors meer ziekteverzuim. Wanneer een bedrijfsarts geldzorgen bij een werknemer constateert, zal hij zeker ook tenminste verwijzen. Maar een bedrijfsarts stuit er vaak op dat de meeste werknemers absoluut niet willen dat anderen weten van hun financiële problemen. De werknemer wordt opgelucht als hij van de bedrijfsarts hoort dat de werkgever een goede werkgever is die z’n mensen niet te schande maakt. Daarom vragen de arbodiensten van ArboKompas u wel eens of u een goede werkgever wilt zijn.

 
Veranderen van arbodienst, daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!

 

Artikel: Nibud lanceert gesprekshandreiking bij dreigende geldproblemen