Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Verslaving werkt niet

14 oktober 2021

Komt een werknemer dronken of high op de werkvloer? Die brengt zichzelf en anderen in gevaar. Als goede werkgever stuurt u zo iemand direct naar huis mét een afspraak voor een gesprek, liefst de volgende werkdag. Maar wat zegt u in dat gesprek, wat doet u daarna?

 

Het blad ArboRendement van september wijdt een artikel aan verslaving en werk. de Nederlandse bevolking weet wel weg met drinken, blowen, spuiten en snuiven. Werknemers gedragen zich iets beter, maar de cijfers zijn zorgwekkend.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Alcohol- en drugsgebruik werkenden

Gebruik cannabis           

7,2%

Gebruik XTC                   

4,0%

Gebruik speed                

1,5%

Gebruik cocaïne             

1,9%

Gebruik lachgas             

2,5%

Zwaar alcohol drinken

6,6%

Dat is minimaal 1 keer per week ten minste 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op 1 dag. Vier op de tien van deze mensen verzuimt daardoor, gemiddeld 10 dagen per jaar.    

Riskant alcohol drinken 

15.5%

Dat is zo drinken dat er problemen worden ervaren, zoals het niet na kunnen komen van verplichtingen, spijt hebben of het advies krijgen om minder te drinken. Bijna de helft van deze mensen verzuimt daardoor, gemiddeld 5 dagen per jaar.

Bron: Trimbos instituut

 

Het blad wijst óók op het mogelijke gevaar wanneer mensen zware medicatie gebruiken. Dat kan nadelig zijn voor vaardigheden of concentratievermogen, wat de werknemers zelf of collega’s misschien pas merken als het te laat is.

Ontslag?

Een jonge werknemer was, met medeweten van de werkgever, voor z’n alcoholverslaving behandeld in een kliniek. Hij viel terug, verscheen in kennelijke staat. De leidinggevende zag het door de vingers maar wees opnieuw op het bedrijfsreglement: gebruik van alcohol of drugs is verboden. De bedrijfsarts was hier niet bij betrokken. Toen de jongen opnieuw vermoedelijk onder invloed op het werk kwam, werd hij ontslagen. De rechter draaide dat terug!

Crux

Ontslag vanwege of tijdens ziekte is zelden mogelijk. Het arbeidsrecht ziet verslaving als een ziekte. Dat is de crux. Genotsmiddelen helpen in het begin te ontspannen, maar het gebruik wordt dwangmatiger, mede door veranderingen in de hersenen. Een werknemer die zich níet ziek heeft gemeld kan bij ontslag alsnóg een beroep doen op het opzegverbod bij ziekte. Ontslag bij verslaving is alleen denkbaar wanneer de werkgever veel heeft gedaan om de werknemer te helpen.

Beleid

Het advies aan werkgevers is om -met de ondernemingsraad, indien aanwezig- een breed ADM-beleid vast te stellen, een beleid inzake Alcohol, Drugs en Medicijnen. Het gaat niet alleen om strafregels bij overtreding. Het gaat om voorkómen, begeleiden en handhaven. Dat geeft kaders voor een gesprek én vervolgactie.

Weet uw arbodienst hier weg mee? Veranderen van arbodienst, of daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!

 

Het Trimbos instituut is dé instelling voor onderzoek, informatie en advies rond problematisch middelengebruik. Het heeft een handreiking ADM-beleid:

https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/nieuw-materiaal-helpt-bedrijven-bij-het-opstellen-van-alcohol-drugs-medicijnbeleid