Herstellen van COVID-19
Mensen worden als genezen gezien van Covid-19 als ze zich beter voelen en 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebben gehad.
14 oktober 2022
U kunt zich als werkgever positief onderscheiden: werk geven aan mensen met een beperking. Het personeelstekort kan aanleiding zijn er serieus naar te kijken. Technologie geeft verrassende mogelijkheden. Eerder leken die ondenkbaar.
Natuurlijk is uw bedrijf al járen toegankelijk voor rolstoelers. Het opmerkelijke is dat de technologie de afgelopen decennia veel routinematig werk heeft doen verdwijnen. Werk vereist meer vaardigheden. Dat is in het nadeel van nogal wat rolstoelers en andere mensen met beperkingen. Maar, technologie kan hen en u helpen. Ook bij werkaanpassing voor dreigend arbeidsongeschikten. Zo behoudt u personeel.
Er bestaat al enkele jaren een landelijke coalitie voor de ontwikkeling en toepassing van technologie voor een ‘inclusieve arbeidsmarkt’. UWV trekt hierin op met bemiddelaars op de arbeidsmarkt, instellingen voor (toegepaste) wetenschap en werkgeversorganisaties. Op de website inclusievetechnologie.nl vindt u opties bij allerlei beperkingen, van ADHD tot verlamming.
Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.
• SpeakSee is een set microfoons met een app die spraak direct omzetten naar tekst op een smartphone of tablet. De gespreksdeelnemers spelden een microfoon op, de gehoorbeperkte medewerker start de app en kan het gesprokene lezen. De (maximaal negen) microfoons hebben elk een kleur overeenkomstig de tekstballonnen in de app: zo wordt duidelijk wie wat zegt. Ook direct – in minder dan een seconde – ondertitelen bij online gesprekken is mogelijk.
• Er zijn positieve ervaringen met ‘stressmetertjes’. Denk aan een polshorloge dat signalen van stress meet en meldt; de persoon kan zo met een begeleider leren zijn emoties en gedrag te reguleren, bijvoorbeeld door even bewust rust te zoeken. In werk kan dit positief zijn voor beheersing bij het ontvangen van kritiek en de omgang met anderen. Een begeleider hoeft verder niet steeds in de directe omgeving te zijn omdat hij de stressmelding ook krijgt.
• Een ander voorbeeld is een hulpmiddel voor assemblage van elektronische producten. Denk aan het in elkaar voegen van allerlei onderdelen door één medewerker, in vele verschillende stappen met een diversiteit aan gereedschappen. Dat kan complex zijn. Augmented Reality helpt. De computer projecteert met een beamer het proces op het werkblad. Pijltjes of beelden verduidelijken wat de medewerker heeft te doen, met welke instrumenten en materialen. De medewerkers groeien in eigenwaarde en zelfvertrouwen, ze ervaren een grotere uitdaging.
• Het verzamelen van orders in een magazijn kan ondersteund worden met een slimme bril. Die toont op een schermpje bij het rechteroog een foto van het product dat gepakt moet worden, hoeveel stuks gepakt moeten worden en de locatie.
• Naast ‘high tech’ is er volop ‘low tech’. Leveranciers van kantoor- en computermeubilair bieden bijvoorbeeld armondersteuning. Het helpt mensen met weinig spierkracht. Zo is er een steun die met een (gas)veer het gewicht van een arm overneemt. Er is dan met weinig kracht in alle gewone richtingen te bewegen: nuttig voor veel mensen die vaak met een toetsenbord werken. Zulke armsteunen geven ook tijdelijk of blijvend hulp bij de gevolgen van een dwarslaesie, RSI, reuma en na een borstoperatie of herseninfarct. Tandartsen en chirurgen gebruiken de armondersteuning inmiddels ook al. Een variant daarop ondersteunt de bovenarmen bij herhaald werk op borsthoogte en hoger in techniek en magazijnen.
De technologie is soms nog experimenteel, vaker al operationeel en commercieel op de markt. De verantwoordelijkheid voor bijna alle voorzieningen voor werkondersteuning van mensen met een beperking ligt bij UWV. Voor (mede)financiering van hulpmiddelen kunt u zich ook oriënteren bij een regionaal werkgeversservicepunt. Zorgverzekeraars financieren hoorhulpmiddelen. Werknemers kunnen via een arts bij hun zorgverzekeraar een aanvraag indienen, ook voor hun werksituatie.
U moet zich niet alléén laten leiden door welwillendheid. Bekijk met bijvoorbeeld de bedrijfsarts of een arbeidsdeskundige goed de mogelijkheden van mensen en de werksetting. De praktijk leert dat het hulpmiddel vaak met experimenteren toegespitst moet worden op de specifieke situatie. Financieel voordeel door inzet van arbeidsbeperkten is meestal bescheiden. Een winstpunt voor de werkgever is: arbeidsbeperkte mensen die een steuntje krijgen zijn vaak de meest toegewijde en trouwe medewerkers!