Herstellen van COVID-19
Mensen worden als genezen gezien van Covid-19 als ze zich beter voelen en 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebben gehad.
8 juni 2022
“Een primeur in Europa en het Westen.” De internationale pers kan er niet over uit dat de Spaanse regering werkt aan een wetsvoorstel voor menstruatieverlof. Geen enkel Europees land heeft zulke wetgeving. Als dit wet wordt hebben vrouwen in Spanje recht op drie dagen verlof bij – door een arts erkende – pijnklachten door menstruatie. De overheid betaalt, het maakt deel uit van een breder pakket, met afschaffen van BTW op onder meer maandverband en gratis verstrekken ervan op scholen. Een Spaanse vakcentrale verwelkomt het voorstel omdat het een genegeerd gezondheidsprobleem zichtbaar maakt; een andere bond is juist bezorgd dat werkgevers zullen vermijden vrouwen in dienst te nemen.
Zouden andere landen moeten volgen? Het Belgische Knack, over gezondheidsvraagstukken, beschrijft de discussie onder medici in het land. Die onderkennen dat er een wezenlijke kwestie is: onderzoek in Vlaanderen en Nederland wijst erop dat negentig procent van de vrouwen menstruatieklachten heeft. Werkende vrouwen moeten zich ziek melden vanwege krampen, (hoofd)pijn, vermoeidheid, rugpijn en stemmingswisselingen. Een gynaecologe pleit voor meer onderzoek en medische inzet om de klachten onder controle te krijgen, dat is beter dan “.. erin te berusten en vrouwen systematisch thuis te laten.” Ze wijst verder op de mogelijkheid dat mensen drie keer per jaar een dag verlof zonder ziektebriefje kunnen nemen, zeg maar het Nederlands calamiteitenverlof.
Presenteïsme
Onderzoekers van het Nijmeegse Radboud UMC concludeerden drie jaar geleden al dat in ons land vrouwen acht à negen dagen per jaar minder arbeidsproductief zijn door menstruatie. Dit op basis van enquêtering onder vrouwen in diverse leeftijdsgroepen. Zie de illustratie uit het British Medical Journal. In dit gezaghebbende tijdschrift wezen de onderzoekers erop dat menstruatiegerelateerde symptomen leiden tot verzuim, zeg een halve tot een hele dag per jaar bij vrouwen vanaf 25 jaar. Maar op zeven à acht dagen per jaar is er sprake van presenteïsme, zo melden de vrouwen zelf: ze zijn aanwezig maar presteren minder. De onderzoekers bepleitten meer aandacht voor symptomen en behandeling, en meer flexibiliteit voor vrouwen die werken of naar school gaan.
Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.
Het wetsvoornemen in Spanje kreeg in Nederland ook vrij veel publiciteit, een verlofregeling wordt hier en daar in ons land omarmd. In de politiek heeft het (nog) niet opgespeeld, er zijn (nog) geen Kamervragen gesteld, bonden en werkgeversorganisaties publiceerden niets op hun site.
Waarom is het hier zo stil? Misschien omdat we in Nederland iets meer ‘gendersensitief’ zijn dan de Spaanse werkgevers? Misschien omdat we in ons land niet wachten op een regeling maar gewoon maatwerk realiseren, simpelweg praktische afspraken maken? Omdat goed werkgever- en werknemerschap niet altijd advies van een arts nodig maakt?
Daar is moeilijk een eenduidig antwoord op te geven. We kunnen wel spreken voor onszelf, arbodiensten van ArboKompas. Aandacht voor gezondheid van vrouwen in het werk hoort bij ons werken. We berusten er niet in dat sommige dingen nu eenmaal bij het vrouw zijn behoren. Net als goede werkgevers zien we iedere werknemer als uniek.
Veranderen van arbodienst, daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!
Internationale pers, bijvoorbeeld
The Telegraph
Knack
Het artikel in het British Medical Journal
Pleidooi in Nederland voor menstruatieverlof, bijvoorbeeld