Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Petje af voor werkend Nederland!

22 februari 2022

Wat deed de pandemie met werk en werkenden? Er komt steeds meer informatie los. Een volledig beeld is er nog niet. ArboKompas neemt alvast haar petje af!

 

Alle instanties en sectoren maken gewag van hoger ziekteverzuim in de twee coronajaren achter ons. Maar thuiswerk leek het verzuim te remmen. Een hard gegeven kwam onlangs uit een analyse van het Economisch Instituut voor de Bouw.

 

Dit EIB stelde vast over 2020:

– het verzuim in de sector was totaal 5,8%, dat is 0,7 procentpunt meer dan in 2019;

– het verzuim onder kader-, technische en administratieve functies was 2,9%, 0,4 procentpunt minder dan in 2019. Het EIB noemt dat in lijn met de verwachtingen, deze mensen konden vanuit huis werken.

Blijvende verandering

TNO heeft met haar grote steekproeven in de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden de meest harde gegevens. In 2020 en 2021 enquêteerde TNO twee keer per jaar, laatstelijk in november – december 2021; de periode met aangescherpte maatregelen maar vóór de volledige lockdown. Er waren steeds ruim 8.000 deelnemers; er zijn bijna 4.000 werknemers die alle vijf enquêtes van 2019 tot en met eind 2021 invulden.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

De publicatie met gegevens over eind 2021 verscheen onlangs. Vier op de vijf thuiswerkers wil in de toekomst veel thuis blijven werken, een op de vier thuiswerkers heeft nog geen afspraken met de werkgever over toekomstig hybride werken.

 

Het merendeel van de werknemers, zowel op locatie als thuis, zag blijvende verandering van het werk als gevolg van de pandemie. Dat betreft vooral de uitvoering van het werk (meer technologie) en het contact met collega’s en derden (cliënten etc.).

Aanpassingen weinig nodig

Wat hebben werknemers dan nodig? Meer dan de helft zegt niets nodig te hebben om zich aan te passen aan die veranderingen. Bij de anderen gaat het vooral om tijd om te wennen en – in mindere mate – om een werkplekaanpassing.

 

Indicatoren over gezondheid zijn nauwelijks anders dan vóór de pandemie. Evenmin zijn er wezenlijke verschillen tussen ervaren gezondheid bij werk thuis of op locatie. Wel zijn er enkele specifieke punten, die beïnvloeden werkplezier ongunstig. Daar hadden werkgevers en hen ondersteunende arbodienstverleners een tandje kunnen bijzetten.

 

Percentages werknemers eind 2021 op locatie thuis
last van burn-outklachten 19 % 17 %
klachten aan Arm, Nek of Schouders (KANS) 36 % 38 %
vindt de eigen gezondheid (zeer) goed 81 % 82 %
zich sterk eenzaam voelen 13 %
vaak of altijd bang COVID-19 op te lopen op werk 15 %  –

 

Wat betekent al dit onderzoek?

Het laatste woord is nog niet gezegd, er is nog veel aan data en analyse nodig. Het is vooral belangrijk ‘corona’ en andere factoren te onderscheiden. Bijvoorbeeld, het verzuim steeg landelijk al per 2018. Dát vraagt de aandacht.

 

Het beeld is niet dat ‘corona’ iets is dat we maar over ons heen moesten laten komen. Integendeel, werkend Nederland heeft bewezen de pandemie behoorlijk te hebben getrotseerd. Het zijn bikkels, die werkgevers en werknemers in Nederland!

 

Zei uw arbodienst dat u coronaverzuim maar over u heen moesten laten komen? Veranderen van arbodienst, of daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!

 

EIB

https://www.eib.nl/publicaties/ziekteverzuim-in-de-bouw-2020/

 

TNO

https://www.monitorarbeid.tno.nl/nl-nl/nea-covid-19/