Arbeidspotentieel onder gepensioneerden
Arbeidspotentieel onder gepensioneerden
29 september 2023
De gemeente Lopik kreeg haar openstaande vacatures steeds maar niet vervuld. Tot ze de traditionele functie-eisen losliet en keek: wat hebben ouderen die weer aan de slag willen ons te bieden? Inmiddels werken er vijftien AOW’ers bij de gemeente. Zoals een voormalig politierechercheur die met zijn uitgebreide netwerk gemeentelijke informatiebijeenkomsten organiseert.
Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.
Vooringenomenheid
Dit voorbeeld komt van Richard Ridderinkhof (1964). Hij is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, en lid van de prestigieuze Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), een gezelschap van uitmuntende wetenschappers (en kunstenaars). Hij is gedreven strijder tegen seniorisme. Wat is dat? Ridderinkhof op LinkedIn: “Vooringenomenheid, stereotypering en leeftijdsdiscriminatie. We bezondigen ons er massaal aan, vaak zonder het te beseffen, op grond van misvattingen die bij nadere beschouwing stuk voor stuk op drijfzand berusten.”
“Hey werkgever, boomers leveren bang voor je buck”
Dat is de titel van een artikel dat Ridderinkhof plaatste op het online journalistiek platform De Correspondent. Hij maakt – in eigen woorden – gehakt van de opvattingen over oudere werknemers. Ze zijn niet traag, inflexibel en duur.
ArboKompas las voor u het artikel van tien (!) pagina’s. We presenteren u Ridderinkhofs bevindingen, met nadruk op kwesties van ziekte en verzuim van ‘plussers’, de (potentiële) werknemers vanaf pakweg 50 jaar.
…. minder efficiënt?
Ridderinkhof noemt onder meer onderzoek van het fameuze Duitse Max Planck Instituut: aan de assemblagelijn voor auto’s blijkt productiviteit van ouderen niet minder. Jongere werknemers zijn misschien sneller, maar maken meer fouten. Ouderen doen sommige taken langzamer maar nauwkeuriger en veiliger. Plussers zijn meer coöperatief, voelen anderen beter aan.
…. minder gemotiveerd, energiek en flexibel?
Ridderinkhof haalt een publicatie aan, waarin ruim 400 studies over ruim 200.000 werknemers gebundeld werden. Daarin werden vooroordelen over oudere werknemers getoetst. Er bleek niets van mindere motivatie, energie of flexibiliteit. Het enige vooroordeel dat ‘bevestigd’ werd was de mindere bereidheid tot deelname aan training en loopbaanontwikkeling.
…. minder financieel profijtelijk?
Het Amerikaanse Bureau voor Arbeidsstatistiek concludeerde in 2022: oudere werknemers zijn loyaler aan de werkgever. Ridderinkhof: “Het zijn geen jobhoppers die alweer naar een volgende werkgever zijn vertrokken eer je investering rendeert.”
…. een bron van overmatige ziektekosten?
Ridderinkhof noemt divers Amerikaans onderzoek uit de personeelspsychologie. Oudere werknemers blijken daarin niet minder gezond dan jongere. Veroudering is niet hetzelfde als ziekte. De praktijk wijst uit dat oudere werknemers zich minder snel ziek melden dan jongere medewerkers. Volgens deze gegevens duurt slechts 1,5 procent van hun ziekmeldingen langer dan vier maanden.
Manier van denken over leeftijd
“Niet één van de stereotypen over oudere werknemers houdt stand”, concludeert Ridderinkhof. “Het probleem rond plussers op de werkvloer zit ’m niet in leeftijd; het zit ’m in onze manier van denken over leeftijd.”
Ridderinkhof baseert zich sterk op buitenlands onderzoek. Hij ziet helaas iets over het hoofd. We moeten eerlijk zijn: het Nederlandse CBS en onderzoeksinstelling TNO tonen dat het ziekteverzuim van oudere werknemers in ons land bovengemiddeld is. Vooral in de leeftijd van 55 tot 65 jaar scoren ze ongunstig, vrouwelijke werknemers extra. Daarentegen vertonen 65-plus werkenden weer een gemiddeld ziekteverzuim.
Overtuigd?
Hoogleraar Ridderinkhof gaat helaas voorbij aan het hogere ziekteverzuim van oudere werknemers in ons land. Daar kan uw arbodienst u steunen. Voor het overige heeft Ridderinkhof een sterk betoog. Onbedoeld (?) reikt hij een suggestie aan. De gemeente Lopik heeft naast die vijftien AOW’ers nog eens veertig talenten in de achterwacht voor passende klussen.