Bewaking gezondheid werknemers; een overzicht
Er zijn behalve de inzet van uw arbodienstverlener meerdere mogelijkheden om
29 februari 2024
Als werkgever doet u er alles aan om incidenten te voorkomen. Toch komen calamiteiten voor. Welke verplichting heeft u en wat kunnen uw aandachtspunten zijn?
Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.
Bedrijfshulpverlening op klein kantoor? Zorg ervoor!
Een gaslek? Brand in uw pand? Er zijn brandblussers, maar wie kan er echt mee omgaan? Als goed werkgever doet u alles om calamiteiten te voorkómen. Toch komen incidenten voor. Al is het maar een deur die door de wind dichtklapt terwijl iemand z’n vingers ertussen heeft. Of een medewerker krijgt opeens een hartstilstand. U heeft belang bij capabele hulp. De Arbowet verplicht u het te organiseren: bhv, bedrijfshulpverlening.
Op de kleine kantoren moet het beter
Kent u het woord verbandmeester? Het was in de eerste helft van de vorige eeuw een gangbaar beroep. Werkgevers in bouw en industrie hadden medewerkers voor onder andere EHBO. Dat is in de praktijk uitgegroeid tot mede de bedrijfshulpverlening van nu. Twee op de drie werkgevers in Nederland hebben dat geregeld, constateert de Arbeidsinspectie. Maar kleine bedrijven en instellingen met kantoorwerk schitteren door nalatigheid. Dat moet beter.
Wettelijke bepalingen
De Arbowet en erop gebaseerde regels geven een algemeen kader.
– Taken: bhv’ers geven eerste hulp bij ongevallen en beperken de gevolgen ervan; ze beperken en bestrijden brand; in noodsituaties alarmeren en evacueren ze alle aanwezigen.
– Organisatie: het aantal bhv’ers, hun opleiding en toerusting zijn zó dat ze de taken “naar behoren kunnen vervullen”.
In kleine organisaties mag de werkgever zelf de taken vervullen, maar de wetgeving geeft geen definitie van ‘kleine organisaties’. De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie zal dit alles enigszins helpen invullen. Sectoren als bouw, industrie, handel en transport hebben vanuit hun historie eigen normen ontwikkeld. Voor grotere kantoren kan de gemeentelijke of provinciale systematiek van gebruiks- en omgevingsvergunningen helpen. Hoe dan ook is het handig na te slaan of een arbocatalogus van uw branche aanknopingspunten biedt.
Arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie geeft op haar site enig houvast. Ze stelt dat de bhv’er zo nodig hulpdiensten inschakelt, en noemt meer aandachtspunten.
– Laat bhv’ers ongeveer eens per jaar een herhalingscursus volgen, en eens per jaar een ontruimingsoefening organiseren; dan leren andere medewerkers ook de noodroutes kennen.
– Spreid bhv’ers zo veel mogelijk over de verschillende locaties / etages / afdelingen; dat helpt snel handelen bij nood.
– Niet iedereen is altijd op kantoor; stel liefst medewerkers aan die het meest aanwezig zijn, zorg eventueel voor meer bhv’ers, er moeten er altijd voldoende zijn.
– Verplicht werknemers niet om bhv’er te worden, vrijwillige betrokkenheid van de werknemer is meestal effectiever.
Opleiding en EHBO-koffer
Er is een groot aanbod van cursussen bhv, maar er lijkt veel overdaad. Heel gangbaar lijkt een startcursus bhv van twee dagen. Dan gaat het om een algemene introductie, brand, ontruimen en communicatie. Vervolgens zorg voor slachtoffers: eerste hulp-instructies zoals reanimeren, wonden verbinden en de rautekgreep. Kent u dat laatste woord niet? Dan is zo’n cursus absoluut een aanrader.
Altijd onmisbaar: de EHBO-koffer, zichtbaar opgehangen. Ook hier is er veel commercieel aanbod, juist ook voor kantoren. Aanschafkosten zijn niet hoog, voor zuinigheid is geen reden. Het kan handig zijn om daarnaast op meerdere plaatsen EHBO-doosjes te hebben, of tenminste pleisters en paracetamol, de meest gebruikte EHBO-middelen. Dat scheelt in controleren van de koffer. Sommigen stellen dat een Automatische externe defibrillator (AED) verplicht zou zijn. Dat klopt niet, maar het is een aanrader. In ieder geval is het verstandig te kijken of er een AED nabij bereikbaar is. Of schaf er een aan met andere werkgevers in de naaste omgeving.
Etentje: betrokkenheid
Ernstige situaties komen gelukkig zelden voor. Ook daarom is het een opgave om uw bhv’ers scherp en gemotiveerd te houden. Natuurlijk geeft u bhv’ers een vergoeding, sommige cao’s hebben afspraken. Een jaarlijkse cursusdag bhv-herhaling geeft een oppepper. Het laat zien dat de werkgever bhv-werk belangrijk vindt. Een arbodienst suggereert – bijvoorbeeld aan het eind van de cursusdag – een gezamenlijk etentje met de werkgever. Dat versterkt ieders betrokkenheid.
Advies vragen
Een goede bhv-organisatie helpt mede tegen lastige kwesties van aansprakelijkheid. Het bovenstaande kan voor de meeste kleine kantoren voldoende zijn. Uw arbodienstverlener raadplegen geeft meer zekerheid.
Meer weten?
– Het Oranje Kruis is een onafhankelijke stichting voor kennis en kunde wat betreft eerste hulp bij ongevallen.
https://www.hetoranjekruis.nl/
– Centrale werkgevers- en werknemersorganisaties hebben meegewerkt aan een Handreiking bedrijfshulpverlening