Conflicten op de werkvloer – trek eerder aan de bel!
Fikse ruzies en conflicten heb ik als jongste van de familie regelmatig van dichtbij meegemaakt.
16 november 2023
Een goed werkgever kent z’n mensen. Dus u weet het aan te voelen of een ziekmelding terecht is. Misschien voelt u zich belazerd. Waarschijnlijk heeft u behoefte aan krachtige actie. Maar boosheid is een slechte raadgever.
Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.
Inzet detective buitenproportioneel
Er was eens .. een werknemer die zich ziek had gemeld vanwege rugklachten. De werkgever hoorde dat die in zijn huis aan het werken was. De werkgever liet hem rond diens huis observeren door een privé detective. Er volgde ontslag.
De werknemer stapte naar de rechter. Deze vond in september 2022 het ontslag terecht. Maar…. de rechter achtte de inzet van een detective een “buitenproportionele” aanslag op de privacy van de werknemer. Hij verplichtte de werkgever tot vergoedingen à € 55.000 bruto, iets meer dan een derde van het gevraagde.
Werk tijdens ‘ziekte’
Het kan ook anders, gezien een uitspraak in januari 2023. Tussen een werkgever en een werknemer spelen al lange tijd problemen, mede door vele ziekmeldingen, sukkelperiodes en beloften voor verbetering. Na weer een ziekmelding werd een afspraak met de bedrijfsarts gepland.
Maar… de werkgever kreeg een tip: betrokkene zou aan het werk zijn in de bloemenwinkel van zijn vriendin. De werkgever charterde detectives, die gingen dagen achtereen tegen sluitingstijd naar de winkel. Ze fotografeerden de man met spullen sjouwend rond de winkel. Op de Facebookpagina van de winkel stond hij als medewerker.
De detectives hoorden hem. De man gaf toe te hebben gewerkt in en om de bloemenzaak. De werkgever ontsloeg hem op staande voet. Kort daarna protesteerde de werknemer, in januari 2023 behandelde de rechter zijn verweer.
Inzet detective gewaardeerd
De rechter vond het positief dat de werkgever niet direct na de anonieme tip tot ontslag overging, maar eerst onderzoek liet doen. Al had hij kanttekeningen bij de werkwijze van de detectives: alleen waarnemingen tegen sluitingstijd, dat is niet representatief te noemen.
De rechter had vooral opmerkingen over de werknemer: liegen, werken ten nadele van z’n herstel, grove schending van z’n verplichtingen. De rechter zag “.. een behoorlijke mate van opzet tot misleiding” door de werknemer. Het ontslag op staande voet bleef in stand, vergoedingen waren niet aan de orde.
Duur onderbuikgevoel
Het kan ook nog weer anders. Een werkneemster meldde zich ziek met nekklachten. De bedrijfsarts adviseerde eerst tot geleidelijke werkopbouw, maar later tot alleen enig thuiswerk vanwege de medische situatie. De werkgever vertrouwde het niet en schakelde een bureau voor bedrijfsrecherche in. Dat zag de werkneemster onder meer met ‘headbangs’ dansen op een festival en vijf trappen oplopen met kattenvoer.
De werkgever concludeerde dat de vrouw gelogen had tegen de bedrijfsarts en ontsloeg haar op staande voet. De werkneemster stapte naar de rechter. Die deed uitspraak vier maanden later, in juli 2023. De rechter had de werkgever gevraagd waarop hij z’n twijfels over het ziektegeval baseerde. Die noemde een “onderbuikgevoel”, waarop hij onderbouwing zocht met inschakelen van de bedrijfsrecherche.
De rechter zag dat alsof de werkgever de gegevens van de recherche stelde boven de bevindingen van de bedrijfsarts. De werkgever had volgens de rechter makkelijk z’n twijfels bespreekbaar kunnen maken met de bedrijfsarts of de werkneemster. Die berustte inmiddels in het ontslag. De rechter verplichtte de werkgever tot loondoorbetaling, wettelijke rente en verhoging, een transitie- en billijke vergoeding en een schadevergoeding. Totaal zo’n € 35.000.
Detective inschakelen?
Is een detective in te schakelen bij vermoedens van een ‘valse ziekmelding’? Deze zaken zijn hoe dan ook duidelijk: het kan alleen als de werknemer het behoorlijk bont heeft gemaakt. Of zoals de rechter in de laatste zaak schrijft: controleren van een werknemer buiten diens weten door een onderzoeksbureau is alleen aanvaardbaar onder zeer bijzondere omstandigheden, waarin tegen de werknemer concrete ernstige verdenkingen zijn gerezen van ernstige overtredingen.
Uw arbodienstverlener helpt
Wij van ArboKompas raden het vaker aan: als u een ziekmelding dubieus vindt, zeg dan dat u die in beraad houdt. Dat geeft even lucht voor nadenken, onderzoeken, overleg.
Beperk een eventuele maatregel naar betrokkene: tot (aanzeggen van) opschorting van loondoorbetaling. Uiteraard moet u die periode van beraad zo kort mogelijk houden.
De arbodiensten van ArboKompas kunnen helpen met advies, spoedcontrole (huisbezoek, oproep voor spreekuur) of de ziek gemelde laten bellen door een arboverpleegkundige of andere medisch geschoolde, onder verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts.
De rechtszaken
– de “buitenproportionele” aanslag op de privacy van de werknemer