Vergelijken

Binnen 5 min de beste matches

Direct vergelijken

Koude douche? Pijnlijke verwijzing naar eigen pakkie-an

27 september 2021

Is uitglijden in een douche op het werk een arbeidsongeval? Dat kan erom spannen. Een recente rechtszaak laat dat zien. Maar vooral blijkt dat de verdeling van verantwoordelijkheden bij arbobeleid een risico op zich kan zijn.

Kapitein op een schip

Een man werkt via een maritiem uitzendbureau als een van de twee kapiteins op een werkschip. Dat ligt in juni 2016 in een haven in Schotland, met een dag- en een nachtploeg stand by om op afroep mee te werken bij de bouw van een brug. Op 4 juni komt zo’n oproep. Rond 13.15 uur laat de man aan de bemanning weten dat ze om 14.00 uur vertrekken. Rond 14.00 uur horen collega’s hulpgeroep, ze vinden de man liggend op de vloer, gekleed, met zijn nek op de rand van de douchecabine en zijn benen in de gang die aansluit op de doucheruimte. Een ambulance brengt de man naar een ziekenhuis, de arts daar doet onderzoek en concludeert dat sterke pijnstillers en een informatieblad voldoende zijn. Hoe dan ook, de man werkt de laatste vijf maanden van zijn contract niet meer, hij krijgt een ziektewetuitkering tot twee jaar na het incident, de verzekeraar van het bureau keert hem € 225.000,- bruto uit in verband met blijvende arbeidsongeschiktheid.

Kies jouw arbodienst

Vergelijk bekende arbodiensten en ontvang binnen 5 minuten vrijblijvende offertes. Volledig kosteloos en zonder winstoogmerk.

Naar de vergelijker Hulp of advies nodig?

Claim: verminderd verdienvermogen

De man start een eigen bedrijf, en meent dat hij minder verdienen kan dan vóór het ongeval. Hij stapt naar de kantonrechter in Amsterdam. Die verklaart zich eind 2019 onbevoegd en verwijst de zaak naar de kantonrechter in Rotterdam. De man stelt daar het bureau en de reder aansprakelijk. Er is volgens hem sprake van een bedrijfsongeval. Op de vloer van de doucheruimte ligt een soort linoleum. Hij is direct na het douchen uitgegleden, er was in de ruimte geen reling waaraan hij zich kon vasthouden. De man had zelf nog over de risico’s gesproken met de andere kapitein, kort tevoren toen ze in de haven lagen. Pas daags na zijn val waren er antislipmatten neergelegd.

Brede beschouwingen

Voor de rechter speelt zich een omstandige uitwisseling af. Geldt hier Nederlands arbeidsrecht? Ja, gezien het arbeidscontract. Was het schip op orde? Ja, het wordt jaarlijks door een certificeerder geïnspecteerd en goedgekeurd. De douchebak heeft een CE-markering, de doucheruimte heeft dezelfde vloer als in de rest van het schip: een vloer met CE-markering, “low risk of slip”. De douche heeft handgrepen, de doucheruimte niet. Waren de handgrepen overal bereikbaar? Dat blijft in het midden.

Zelf verantwoordelijk

De kantonrechter doet uitspraak in augustus 2021. Hij bespreekt de inbreng van partijen, en houdt het er na wikken en wegen op dat het een huis–, tuin- en keukenongeluk is: alledaags, van een werknemer mag normale oplettendheid en voorzichtigheid verwacht worden. De rechter vindt een ander punt zwaarder wegen. Tussen de twee kapiteins was eerder gesproken over de situatie, ze vonden maatregelen nodig. De rechter ziet het als onweersproken dat het toen eenvoudig mogelijk was geweest onmiddellijk antislipmatten te kopen in de havenplaats, dan wel voor de tussentijd de bemanning te waarschuwen bij de douchecabine badslippers, sokken of veiligheidsschoenen te dragen. Een kapitein vertegenwoordigt aan boord de werkgever, aldus het Nederlands Burgerlijk Wetboek. Dat is anders dan de gangbare werksituaties waar de werkgever altijd verantwoordelijk is.

Verantwoordelijkheid vraagt bevoegdheid

Deze kapitein was uitzendkracht op een schip van een ander. Dat werkte misschien in de hand dat hij meende geen budget te hebben voor een volgens hem nodige voorziening. Hoe zit het in uw bedrijf? Natuurlijk houdt u de leidinggevenden verantwoordelijk voor arbozaken, maar zijn ze ook bevoegd tot maatregelen? Hebben ze beschikking over een budgetje? Heeft uw arbodienst u wel eens gewezen op een goede verdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden in uw organisatie? Dat voorkomt juridisch gedoe over een uitglijder.

 

Veranderen van arbodienst, of daarover denken? De mensen van ArboKompas staan voor u klaar!